Pristatyta knyga apie Ukmergės istoriją ir atidaryta krašto archeologinių radinių paroda

Vakar, 2023 metų gegužės 25 dieną, muziejuje buvo istorinis įvykis. Pristatyta apie 30 metų ruošta knyga apie Ukmergės miesto istoriją. Autorius Raimondas Ramanauskas. Tuo pačiu buvo pristatyta ir dar labiau apčiuopiama Ukmergės krašto istorijos išraiška – archeologinių radinių paroda „Ukmergės miesto raida: archeologinių tyrimų radiniai“.

Kviečiame pasižvalgyti po įamžintas renginio akimirkas bei lankytis parodoje!

Muziejuje veikia paroda „Ukmergės miesto raida: archeologinių tyrimų radiniai“ skirta Ukmergės miesto 690 metų jubiliejui. Bendroje Ukmergės kraštotyros muziejaus ir Nacionalinio muziejaus parodoje eksponuojami mieste vykdytų archeologinių žvalgymų ir tyrimų radiniai, datuojami XV–XX a. I p.

Archeologai Ukmergės senamiestį pradėjo tyrinėti tik XX a. pabaigoje siekiant nustatyti senamiesčio ribas bei kultūrinio sluoksnio intensyvumą. Dėl tankaus senamiesčio užstatymo, dėl įvairių žemės judinimo darbų, kultūrinis sluoksnis daugelyje vietų sunaikintas arba sumaišytas. Tačiau atskirose vietose randamas XIV – XVIII a. kultūrinis sluoksnis.

Seniausi radiniai, datuojami XIV – XV a., rasti Kęstučio aikštėje ir Paupio gatvėje. Archeologiniai duomenys liudija, kad XIV a. Ukmergėje galėjo būti kelios gyvenvietės, išsidėsčiusios aplink piliakalnį, bet nebūtinai prie pat jo. Manoma, kad XV a., augant amatų ir prekybos reikšmei, labiau vystėsi kelių sankryžoje buvusi gyvenvietė – Kęstučio aikštės rajonas.

Reikėtų pažymėti, kad Ukmergės senamiesčio urbanistinis paveldas (112,56 ha) persikloja su senojo miesto vieta (45,40 ha).